Doświadczam

Olimpiada smaku. Pięć kontynentów, pięć kulinarnych wyzwań


  • 0
(Fot.wikipedia.pl)

(Fot.wikipedia.pl)

Każdy region, kraj, kontynent ma typowe dla siebie smaki. Królują w nich produkty lokalne, charakterystyczne. Takie, których rdzenni mieszkańcy mają pod dostatkiem. Dzięki globalizacji wyroby kiedyś niemożliwe do sprowadzenia są aktualnie powszechnie dostępne dla każdego konsumenta. Możemy więc poszerzać swoje doznania smakowe, próbując nowych, nieznanych dotąd potraw.

Europa

Bardzo trudno było mi wybrać potrawę typową dla naszego kontynentu. Różnorodność smaków w Europie jest ogromna. Dlatego po chwili zastanowienia postanowiłam połączyć przyjemne z pożytecznym i zdecydować się na coś, co na pewno zjem ze smakiem. I tutaj przechodzimy do jednej z moich ulubionych zup, a mianowicie pomidorowej.

Zupa pomidorowa

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

Marchewkę, cebulę, pół pietruszki, kawałek selera pokroić na kawałki i podsmażyć na maśle/oleju w garnku. Sparzyć 3 duże pomidory, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Kiedy warzywa staną się miękkie, dodać do garnka pomidory. Pogotować chwilę, aż pomidory puszczą sok. Zmiksować wszystko, dodać wodę, sól, pieprz, paprykę i czosnek. Gotować razem 5 minut.

Wersja włoska: dodać posiekaną bazylię i makaron
Wersja francuska: dodać parmezan i lane kluseczki
Wersja polska: zabielić śmietaną i dodać ryż

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

Afryka

Może w przypadku Czarnego Lądu nie wykazałam się najwyższym stopniem subtelności, ale grunt to podstawowe skojarzenia. To właśnie dzięki nim udało mi się w przepastnej skarbnicy wiedzy zwanej Internetem odnaleźć przepis na senegalskie bananowe racuchy.

Na senegalski deser bardzo często je się przepyszne, lekkie bananowe racuchy. W końcu dobrze jest kreatywnie modyfikować swoje menu. Ten sam produkt podany na różne sposoby i w innej formie jest bardziej atrakcyjny niż ciągłe serwowanie go w tradycyjnej postaci. Racuchy bananowe są łatwe w przygotowaniu, więc praktycznie każdy może się skusić i je zrobić. Jest wiele różnych wariacji nadzienia racuchów, najpopularniejszym we wschodniej Afryce są właśnie banany.

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

 Senegalskie bananowe racuchy

Składniki: 1 jajko, 6 łyżek cukru, 4 dojrzałe banany, szklanka mleka, 1 1/2 szklanki mąki, olej do smażenia. Jajko, cukier i dwa banany ubić na puszystą masę, dodać mąkę i mleko, wymieszać. Pozostałe banany rozgnieść widelcem w masie. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto.

Mają one inny niż powszechnie nam znany jabłkowy posmak. Pierwszy kęs przynosi zdziwienie, drugi pozwala się upewnić, czy na pewno wyczuwamy ten owoc, który powinniśmy (ach ta siła przyzwyczajenie), trzeci upewnia nas, że to coś nowego, ale na pewno pysznego.

Ameryka Północna

Podobnie jak w przypadku Afryki postanowiłam pójść za najprostszym skojarzeniem. Może nie świadczy to najlepiej o mnie, ale Ameryka kojarzy mi się z fast foodami i homarami. Przyrządzenie homara przerasta chyba moje możliwości kulinarne, ale fast food w wersji domowej jest jak najbardziej wykonalny, a przede wszystkim – jak się okazało – bardzo smaczny. Do tej pory nie wybierałam takich potraw jako wartych przygotowania w domowym zaciszu i to był błąd. Swobodna wariacja na temat hamburgera, jakiej się dopuściłam, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Okazała się szybkim, smacznym, lekkim, a zarazem sycącym posiłkiem.

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

Domowe hamburgery

Składniki: 40 dkg mielonej wołowiny (chudej), 1 jajko, cebula, sól, pieprz, olej, 6 bułek (najlepiej z sezamem), sałata lodowa, cebula czerwona, ogórek zielony, 2 pomidory, ketchup, majonez, musztarda – wedle uznania.

Cebulę pokroić drobno i lekko zeszklić, przełożyć do miski. Dodać mięso, jajko dosolić i dopieprzyć. Wymieszać wszystko razem. Podzielić na 6 części i uformować z każdej hamburgera mniej więcej wielkości bułki. Jeśli mięso będzie się lepić podczas formowania, zmoczyć ręce wodą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć hamburgery (można również na patelni grillowej). Bułki przekroić, opiec w piekarniku lub w tosterze. Do każdej dać liść sałaty, hamburgera, plasterki pomidora, ogórka i krążki czerwonej cebuli. Jeśli ktoś bardzo nalega, to można dodać sosy, ale zdecydowanie psują one naturalny smak 🙂

Azja

Kuchnia azjatycka jest dla mnie jak pociągająca orientalna przygoda. Niestandardowe kombinacje bardzo często kontrastujących ze sobą smaków są jak przejażdżka kolejką górską. Gdy już poczujesz, że znasz zasady i nic nie może Cię zaskoczyć, pojawia się nowy, nieodkryty dotąd smak, którego nie spodziewałeś się tak samo jak ostrego zjazdu na kolejce.

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

Specyficzne smaki przypraw i produktów są niepowtarzalne. Choć potrawy różnią się od siebie w zależności od regionu, mają wspólny mianownik: duża ilość ziół, przypraw, sosu sojowego i ryżu. Zdecydowałam się na bardzo prosty, ale zarazem smaczny przepis, po który może sięgnąć każdy, bez konieczności wizyty w delikatesach z półką ze specjałami kuchni azjatyckiej.

Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym

Składniki: pierś podwójna z kurczaka, warzywa (marchewka, seler, pietruszka, kapusta pekińska, seler naciowy, papryka, por – to, co jest akurat w lodówce) pokrojone w cienkie słupki, olej, sos sojowy, ocet winny, przecier pomidorowy, sól, czosnek, szczypta cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką sosu sojowego, odstawić na 20 minut, w tym czasie można przygotować warzywa. Do woka wlać 2 łyżki oleju, rozgrzać mocno, wrzucić kurczaka, obsmażyć na złoto. Usmażonego kurczaka wyłożyć do miseczki. W tym samym, nieumytym woku obsmażyć warzywa (nie solić), dodać do kurczaka. W woku przygotować sos – szklankę wody wymieszać z łyżką przecieru pomidorowego, zagotować, dodać szczyptę cukru, łyżeczkę octu balsamicznego, sól, pieprz. Aby sos był bardziej gęsty i jedwabisty, w odrobinie zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną i wlać do sosu, zagotować, wrzucić odstawionego wcześniej kurczaka i warzywa, razem pogotować 3-4 minuty. Podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem chińskim.

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

Ameryka Południowa

Kuchnia południowoamerykańska jest połączeniem wielu smaków, m.in. indiańskich, europejskich i afrykańskich, a wszystko to przy wykorzystaniu dostępnych produktów. Ta specyficzna mieszanka pozwoliła na powstanie wyjątkowych potraw, które cieszą się popularnością na całym świecie. Osobiście bardzo lubię tę rodzinę potraw. Kolorowe zestawienia, wyrazisty i niepowtarzalny smak. I produkty, które wzbudzają we mnie lekki lęk przed ich skosztowaniem. Poniżej moja swobodna wersja meksykańskiego dania.

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

Chilli con carne

Składniki: ½ kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego), duża cebula zwykła, cebula czerwona, duża papryka czerwona, mała papryczka chilli/mielone chilli, kilka ząbków czosnku, puszka pomidorów, puszka czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, pieprz czarny i ziołowy, sól, kumin.

Na oliwie podsmażamy mięso, posiekaną cebulę i czosnek. Oczywiście można podsmażać te składniki po kolei, każdy osobno, jednak ja nie mam takiej cierpliwości ani tym bardziej chęci do zmywania dodatkowych naczyń. Dodajemy pomidory (świeże bądź z puszki), pokrojoną paprykę czerwoną i papryczkę chilli, przyprawy, dusimy chwilę na małym ogniu. Następnie dorzucamy odcedzoną czerwoną fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze dosłownie moment.
Potrawę podawać możemy zawiniętą w tortilli lub z makaronem, ryżem, dla odważnych z płatkami kukurydzianymi, wszystko wedle uznania.

(Fot. Dominika Machnio)

(Fot. Dominika Machnio)

Osobiście jestem trochę takim Tadkiem niejadkiem, ale jakiś czas temu postanowiłam poszerzyć swoje horyzonty kulinarne i otworzyć się na nowe smaki. Jak dotąd nie żałuję swojej decyzji. Wręcz przeciwnie – dzięki takiemu nastawieniu udało mi się włączyć do codziennego menu kilka naprawdę dobrych produktów i smakowitych potraw. A Wy trzymacie się tradycyjnej kuchni czy pozwalacie sobie czasami na zabawy ze smakiem?

[FM_form id="2"]
Doświadczam
Pomysły na knajpę w Krakowie. Jakie były, jakie są, jakie będą?
Doświadczam
Smaki dzieciństwa
Doświadczam
LARP, czyli gra terenowa dla fanów fantastyki. Dlaczego warto zostać rycerzem?