Bez kategorii

Najsłynniejsze łakocie świata – przegląd nie tylko dla łasuchów


  • 0

Jeśli ktoś kocha słodycze, z pewnością z uśmiechem przeczyta kilka historii o okolicznościach powstania lub rodowodach słynnych łakoci. A ci, którzy ze słodkości najbardziej lubią kiełbasę, może skuszą się choć na tabliczkę czekolady.

(Fot. Flickr/Kirti Poddar/Lic. CC by-sa)

Cztery strony świata

Słodycze ukażą swoją różnorodność i bogactwo, zwłaszcza jeśli zrobimy przegląd z różnych stron świata. Każdy rejon ma swoje ulubione łakocie, ale wymienianie wszystkich byłoby tylko nieciekawą (choć smakowitą…) wyliczanką.

Proponuję więc dzisiaj słodką kulinarną podróż w różne zakątki Ziemi. Na początek gorąca Afryka, potem chłodna Anglia jako reprezentantka Europy. Później wrócimy znów tam, gdzie świeci słońce – do Ameryki Południowej. Przegląd zakończymy w kolorowej i pachnącej Azji.

Afryka słodka i aromatyczna

Afrykańska kuchnia kojarzy nam się chyba zwłaszcza z egzotyką. W Europie wciąż nie znamy wielu tajników potraw z Czarnego Lądu. Wiemy, że są pełne przypraw, nieraz pikantne. A jakie są afrykańskie słodycze?

Smaki łakoci są zdecydowane, często korzenne. Poza świeżymi owocami na deser często podaje się baklawę. Tak, ta popularna na Wschodzie potrawa ma rodowód afrykański! Sekret baklawy to tzw. ciasto listkowe (które można kupić w dobrych marketach pod nazwą filo). Przekłada się je masą orzechowo-miodową i zapieka. Później kawałki polewane są lukrem. Słodkie i pyszne.

Ciekawym afrykańskim łakociem są tzw. rogi gazeli – Kaab el Ghazal. Gazele żyjące zwłaszcza na północy Afryki są oczywiście często spotykane w Maroku, skąd pochodzi wspomniany przysmak. Kaab el Ghazal to rogaliki z nadzieniem migdałowym. W Internecie można znaleźć oryginalny przepis na te rożki:

Rogi gazeli, choć nietrudne w wykonaniu, wciąż nie są zbyt popularne. W Europie wolimy chyba nadzienia owocowe lub kremy na innej bazie. Afryka jednak zachęca nas do wykorzystywania orzechów, migdałów i słodkich naturalnych dodatków.

Słynne desery

Europa to kontynent, na którym wymyślono chyba najwięcej deserów o światowej sławie. Stąd pochodzi kochane na całym świecie tiramisu, crème brûlée czy panna cotta. Historie dwóch deserów są szczególnie pasjonujące, bo stoją za nimi niebanalne wydarzenia bądź osoby.

Niejakiej Nellie Melba zawdzięczamy powstanie deseru o wdzięcznej nazwie „melba”. Śpiewaczka robiła karierę w 2. połowie XIX w. aż do roku 1926. Jej mężem był bogacz, który wydał na cześć ukochanej przyjęcie w słynnym londyńskim hotelu Savoy. Sprowadzony tam kucharz August Escoffier stworzył wybitny deser na cześć pani Nellie. Jego podstawą są ugotowane w syropie waniliowym brzoskwinie, potem położone na lodach waniliowych. Całość przykrywa galaretka malinowa. Mmmm…

Deser melba (Fot. Wikimedia Commons)

Z deserem o nazwie „zabajone” (wł. zabaglione) łączy się kilka historii–legend. Niewątpliwie przysmak powstał we Włoszech, w wieku XVI lub XVII. Zdaniem jednych jego autorem jest franciszkanin Pascual Baylòn, który przypadkiem, z oszczędności, postanowił wykorzystać dwa jaja, które mu pozostały. 16 października 1690 roku ogłosił podczas kazania swój przepis, mający być miksturą dodającą sił po pracy.

Inne przekazy powstanie deseru łączą z działaniami wojsk pod Reggio Emilia, kto inny twierdzi, że zabajone wymyślił w Mantui nadworny kucharz rodziny Gonzaga. Jakkolwiek by było, jedząc ten pyszny krem, włączamy się w wielowiekową tradycję włoskich łasuchów. A oni chętnie dzielą się swoją kulinarną wiedzą:

Brazylijski hit

Reprezentantem Ameryki Południowej w naszym przeglądzie będzie Brazylia i jej pyszne cukierki o nazwie brigadeiro. Co ciekawe, słodkości te zostały uznane za najpopularniejsze cukierki roku 2012. Nie wiedzieliście? Czas więc na kilka informacji o tych łakociach.

Brigadeiro (Fot. Flickr/negativz/Lic. CC by)

W magazynie „Saveur” opublikowano listę 100 najbardziej pożądanych smaków świata. Skoro brigadeiro znalazły się na tej liście, to chyba warto poznać ich sekrety i historię.

Pralinki zostały wymyślone w roku 1940 r. i nazwane na cześć brygady Eduardo Gomesa (znany generał i polityk). Trufle powstają z połączenia kakao w proszku, mleka skondensowanego i masła. Do ich sukcesu zapewne przyczynił się fakt, że ziarna kakaowca są w Brazylii (która importuje je na cały świat) bardzo popularne i wykorzystywane w wielu potrawach.

Co więcej, w tym czasie koncern Nestlé zawitał w Brazylii ze swoją nowością, którą było właśnie mleko skondensowane i sproszkowana postać kakao. Proste przygotowanie, korzystanie z importowanych składników i tradycyjny smak kakao oraz gloryfikacja narodowego bohatera – to wszystko sprawiło, że brigadeiro od lat cieszy się w Brazylii popularnością. Dla Brazylijczyka dzień bez brigadeiro to dzień stracony. Może warto spróbować zrobić te cukierki?

Azja kolorowa i pachnąca

Azji nie da się ujednoznacznić w kwestii smaków, bo to by spłyciło jej różnorodność. Faktem jest, że to kontynent smaków intensywnych, także mocno słodkich. Różnorodność słodyczy może nas zachwycić, zwłaszcza że często wykorzystywane są w nich lokalne przysmaki lub zaskakujące połączenia składników.

Ciekawe i warte poznania są m.in. słodycze japońskie – zwykle pięknie podane, zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Popularnym przysmakiem jest youkan – oryginalna galaretka z pasty ze słodkiej, czerwonej fasoli anko, agaru i cukru. Ze względu na egzotyczne składniki raczej trudno zrobić takie łakocie w polskim domu.

Youkan (Fot. Flickr/norio-nakayama/Lic. CC by-sa)

Youkan należy więc do kategorii słodyczy, których możemy spróbować tylko w niektórych miejscach Globu. Wspomniany przysmak zawiera zaskakujące dodatki: zieloną herbatę, kasztany, ziarna. Ponoć powstał w XII w., towarzysząc niejako coraz bardziej popularnemu piciu herbaty. Początkowo miał postać raczej rzadkiego kisielu, około roku 1800 odkryto agar i deser przybrał formę galaretki.

Kuchnia domowa

Przepisów na słynne słodkie dania nie brakuje w Internecie ani w wykwintnych książkach kucharskich. Co ciekawe, okazuje się, że wiele z tych deserów całkiem prosto i szybko można przyrządzić we własnym domu. O ich popularności nie decyduje zwykle skomplikowana receptura, tylko raczej dobór składników prostych, ale świeżych i najwyższej jakości.

Domowi amatorzy mogą spróbować przyrządzić zabajone czy tort Sachera – to naprawdę nie takie trudne! Na bazie słynnych receptur można też realizować własne pomysły – korzystając z tego, co mamy pod ręką i co po prostu lubimy.

(Fot. Flickr/london/Lic. CC by)

Łasuchy i ci, którzy zwykle stronią od słodyczy, z pewnością znajdą coś dla siebie w bogactwie kuchni światowej. Mamy dostęp do naprawdę wielu składników, może czasami warto zrobić coś egzotycznego?

A czy Wy eksperymentujecie w (słodkiej) kuchni? Czy któryś słynny deser jest Waszym hitem?

Powiązane wpisy

[FM_form id="2"]
Bez kategorii
Rozgrzej się i rozciągnij, a poczujesz różnicę
Bez kategorii
Jak samochód zmienił życie współczesnego człowieka
Bez kategorii
Idealne ciało kobiety