Doświadczam

Najlepsze na świecie i w Polsce blogi kulinarne oraz vlogi. Inspiracje na każdą okazje


  • 1

(Fot. Flickr/rennes.i's photostream/Lic. CC by)
W Internecie znajdziemy niezliczone ilości stron o charakterze kulinarnym. Czymże są blogi kulinarne? Współczesnymi interaktywnymi książkami kucharskimi? Czy może miejscem do realizowania swoich pasji, z nieodłącznym elementem jakim jest potrzeba dzielenia się swoimi osiągnięciami z innymi ludźmi? Myślę, że opinii dotyczących tego zjawiska jest bardzo dużo i są one niezmiernie zróżnicowane.

Do wyboru do koloru, czyli nieprzebrane ilości kulinarnych inspiracji

W dzisiejszych czasach Internet jest medium tak powszechnym i ogólnie dostępnym, że można znaleźć w nim dosłownie wszystko. Każdy może w nim prezentować swoją osobę, swoje poglądy, umiejętności, pasje. Tak naprawdę nie ma prawie żadnych kryteriów, żadnej selekcji. Bloga może prowadzić niemal każdy. Tak samo jest z blogami kulinarnymi. Nie trzeba być wykwalifikowanym kucharzem, nie trzeba skończyć specjalnych szkoleń, kursów. Wystarczy lubić gotować i chcieć się tym podzielić z innymi. Tutaj nikt nie będzie pytać o nasze certyfikaty.

Ugotowani w sieci

W blogosferze kulinarnych zakątków jest naprawdę całe mnóstwo. Myślę, że każdy jest w stanie znaleźć coś co będzie odpowiadało jego potrzebom. Niestety trzeba przebić się przez tą ogromną ilość propozycji żeby znaleźć prawdziwą perełkę dla siebie. Oczywiście można postawić na sprawdzonych zawodników, czyli na przykład takich, którzy mają dużą ilość fanów na facebook’u. Może nie jest to szczyt indywidualności, ale skoro tak wiele osób chce być na bieżąco z postami tych autorów o czymś to świadczy…

Kwestia Smaku
(Fot.www.kwestiasmaku.com)

Na początek Kwestia smaku jeden z najchętniej śledzonych na facebook’ blogów.  Autorka w bardzo przyjemny sposób i z dużą dozą zaangażowania przedstawia zróżnicowane pomysły zarówno na potrawy polskie jak i dania kuchni francuskiej, hiszpańskiej czy angielskiej. Nie brakuje tam również różnorodnych przepisów kuchni orientalnej. A wszystko to bardzo pięknie podane. Aranżacje potraw, zdjęcia wprost urzekające. Znajdziemy tam również przepisy, które na pierwszy rzut oka wydają się być bardzo banalne, jednak z czasem możemy się przekonać, że prostota jest bardzo często kluczem do sukcesu, również w kuchni.

(Fot.www.kwestiasmaku.com)
Dla amatorów obrazów ruchomych autorka ma własny kanał VIMEO, na którym możemy podglądać etapy powstawania jej niektórych potraw.

Na dobry początek: Brioche z rabarbarem

Paryż stolicą słodyczy

To właśnie w Paryżu mieszka David Lebovitz uznawany za króla deserów. Ma on na swoim koncie kilka książek kucharskich, prowadzi również bloga . Ten amerykanin, który zadomowił się na europejskim lądzie, ma wielu fanów. Sposób w jaki pisze jest bardzo przyjemny. W prostych słowach z dozą dobrego humoru przekonuje nas, że desery to wbrew powszechnej opinii nie tylko ciężkie bomby kaloryczne. Ostrzegam wszystkich łasuchów, jeśli raz zaczniecie czytać możecie mieć problem z przestaniem. A smakowite propozycje Davida mogą zacząć często gościć na waszych stołach i w waszych brzuchach.

Gotowanie na ekranie
(Fot.www.whatkatieate.com)

Vlogi to nowa coraz powszechniejsza forma prowadzenia bloga, nie tylko kulinarnego. Jest to forma przeznaczona dla odważniejszych autorów. Ukazywanie swojego wizerunku ogólnej publice internetowej wymaga nie lada odwagi, przynajmniej moim zdaniem. Amatorów takiej działalności przybywa, przybywa również odbiorców, którzy preferują właśnie taką formę bloga, tym bardziej kulinarnego. Kiedy jesteśmy ciekawi jak np. luzuje się kaczkę, opis słowny nie zawsze jest wystarczający do zrozumienia istoty sprawy. Krótki filmik instruktażowy na pewno pomoże nie jednemu początkującemu kucharzowi w osiągnięciu wyznaczonego celu.

Blogiem – vlogiem, na który mogą zaglądnąć wszyscy z poczuciem humoru i dystansem do świata jest Bon Appetempt bardzo smacznie i równie wesoło. Autorka w przezabawny sposób pokazuje nam jak przygotować najrózniejsze potrawy na szczególne okazję jak i w dzień powszedni. Mimo swobodnego podejścia do tematu prezentowane przepisy są bardzo konkretne i rzeczowe. Na przykład ten.

Sama radość
(Fot.www.trufle.blogspot.pl)

Należy odpowiedzieć sobie na pytanie, co nam tak naprawdę odpowiada. Czy blog kulinarny jest dla nas tylko książką kucharską, w której można znaleźć przepis, którego zapomnieliśmy. Czy może czymś więcej. Osobiście mnie najbardziej do kulinarnych blogów przyciągają piękne zdjęcia. Lubię też kiedy czytając go czuję się autentyczność autora, kiedy człowiek wie, że osoba po drugiej stronie ekranu rzeczywiście lubi gotować i sprawia jej to nieziemską radość i satysfakcję. Takie zarażanie entuzjazmem na odległość.
Oczywiście blogi kulinarne to nie tylko te, które pokazują piękne zdjęcia, z cudownymi aranżacjami potraw. To również propozycje bardziej pragmatyczne. Na przykład dla tych, którzy poszukują prostych sprawdzonych sposobów na codzienne posiłki. Wszystko wedle zasady: dla każdego coś dobrego.

A może Wy prowadzicie bloga kulinarnego? Albo śledzicie jakiegoś ciekawego? Jeśli tak zachęcam do podzielenia się ich adresami w komentarzach.

Powiązane wpisy

[FM_form id="2"]
Doświadczam
Anonimowość w Sieci – jaki ma wpływ na Internet i na nas?
Doświadczam
Boks – barbarzyński czy najpiękniejszy sport na świecie?
Doświadczam
Wieczne polowanie – Wojciech Plewiński o fotografii
  • Aga 23034

    Dla mnie gotowanie i komponowanie smaków to ogromna pasja i odskocznia, Odpoczywam w ten sposób jednocześnie rozpieszczając podniebienia moich bliskich. Bardzo chętnie dzielę się swoją pasją i pomysłami z innymi. Jestem poszukiwaczem dawnych smaków opartych na zapomnianej kuchni staropolskiej i tym się głównie inspiruję. Smak, zapach i wygląd potrawy często wywołuje u osób próbujących moje dania, wspaniałe wspomnienia z lat dzieciństwa co jest dla mnie dużą radością.
    Mój blog to MOJE MNIAM  http://wilczyca-mojemniam.blogspot.com/. Zapraszam serdecznie do mojej kuchni i pozdrawiam