Doświadczam

Truskawki – owoce przypadku


(Flickr/clairity/by CC)

(Flickr/clairity/by CC)

Truskawki – jako pierwsze wśród owoców pysznią się czerwienią w naszym kraju. Królowe nietuzinkowego smaku i wielu wspomnień. W moje wspomnienia wryły się głównie razem ze śmietaną i cukrem, uśmiechem mamy i kolorowym wąsem taty.

Truskawki, owoce pełne seksapilu, niemal na stałe wpisały się w scenariusz gry wstępnej… Idealne i na okazałe przyjęcie, i do przywołania najbardziej beztroskich chwil dzieciństwa, kiedy to ukrywały się w pierogach. Razem z bąbelkami, piękną bielizną i burzą damskich loków, rozbudzają niejedną męską wyobraźnię. Z kolei intensywna czerwień, estetycznie zestawiona przez naturę z zieloną szypułką i ogrom możliwości wykorzystania owocu w kuchni oraz w pielęgnacji zdrowia i urody, sprawiają, że truskawki są obiektem pożądania niemal każdej kobiety. I nie ma tu znaczenia, czy jest to truskawka płożąca, wisząca czy pnąca.

Te smaczne owoce ze względu na wysoką zawartość żelaza są ważnym składnikiem kobiecej diety. Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżają kwasowość moczu, z tego powodu są bardzo polecane przy schorzeniach nerek.

Truskawki – na zdrowie

Jakby tego było mało, truskawka pomieści jeszcze fosfor, potas, magnez, witaminy z grupy B, witaminę C i E, co oznacza, że spożywając truskawki wspieramy odporność, wzmacniamy kości, zęby, oczyszczamy i odtruwamy organizm.

Ba, truskawki posiadają wyjątkowo cenny składnik, którym również pochwalić się mogą cebula czy czosnek, tyle że te ostatnie zdecydowanie mniej pięknie pachną. Chodzi o fitoncydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej i dróg oddechowych.

W przeciwieństwie do zapachu czosnku czy cebuli, zapach truskawek, zdecydowanie przemawia do wyobraźni i działa na korzyść obrazów przed oczami. Dzieciństwo, wakacje na wsi, owoce zrywane prosto z krzaczka.

Idealna harmonia, pomiędzy zaokrąglonymi doznaniami smakowymi, a aromatem unoszącym się znad kobiałki czy talerza, stała się obiektem dociekań naukowców, którzy donoszą, że charakterystyczny zapach świeżej truskawki jest wynikiem około dwunastu różnych związków aromatycznych. Docenili to producenci kosmetyków, którzy prześcigają się w wymyślaniu coraz to nowszych serii owocowych i serwują zmysłową truskawkę w preparatach likwidujących zmarszczki oraz przebarwienia skóry. Owoce wykorzystywane są również do produkcji preparatów do opalania się jako naturalne blokery promieni UVA i UVB.

I tak myślę, bardzo dobrze, że dużo truskawki w życiu kobiet, bo jej soczysta czerwień i boski aromat mają moc poprawiania nastroju. Gdy czujemy tę woń, uśmiechamy się i odbiegamy myślami do słonecznego, beztroskiego lata. Nic dziwnego, że ten niepozorny owoc, rosnący na małych krzaczkach, zdobył tak wielkie grono zwolenników.

A jeśli dodam, że to owoc idealny dla osób, które walczą z nadmiarem kilogramów płeć piękna zemdleje ze szczęścia. Truskawki mają bowiem niską wartość kaloryczną. Zjadając 100 gramów (bez cukru i innych dodatków) pochłaniamy jedynie 27 kalorii. Poza tym te czerwone piękności są skarbnicą błonnika pokarmowego, a w zasadzie jego rozpuszczalnej w wodzie frakcji – pektyny. Za sprawą wiązania wody w żołądku, przez tę ostatnią, odczuwamy, że jesteśmy syci.

(Flickr/grafixer/by CC)

(Flickr/grafixer/by CC)

I nikt by nie przypuszczał, że truskawka to dzieło uroczego przypadku. Owoc związku poziomki chilijskiej i wirginijskiej.
Do przygotowywania deserów i innych specjałów w kuchni godne polecenia są polska odmiana Dukat o dużych, dorodnych owocach, holenderska Elsanta o jasnym odcieniu, intensywnym aromacie i lekko kwaskowatym smaku oraz Elkat – krzyżówka wymienionych łącząca walory i truskawek Dukat i Elsanta.
Gdyby komuś w głowie pojawiła się myśl, zamknięcia smaku truskawkowego na długie jesienno-zimowe wieczory, to najlepszą odmianą do przetworów byłaby odmiana Kimberly o soczystych, aromatycznych owocach oraz Senga Sengana, która oprócz bogactwa aromatu zawiera również bardzo dużo fruktozy gwarantującej wyjątkową słodycz.

Warto zjeść kilka truskawek na czczo, przed śniadaniem. Taki manewr pozwoli nam cieszyć się dobrym samopoczuciem przez cały dzień. Jeśli natomiast zjemy kilka owoców wieczorem, przed położeniem się do łóżka, zapewnimy sobie dobry sen. Aż żal, że ten zdrowy i aromatyczny talizman szczęścia jest z nami tylko kilka tygodni w ciągu roku.

Póki owoce są dostępne, proponuję lekką sałatkę z truskawkami i makiem oraz tartę z truskawkami. Oczywiście zawsze obowiązuje nas podstawowa reguła: truskawki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą, absolutnie nie moczymy ich w wodzie, ponieważ stracą smak i cenne składniki odżywcze. Szypułki usuwamy dopiero po umyciu owoców.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

  • opakowanie różnych sałat
  • 2 filiżanki pokrojonych na ćwiartki truskawek
  • garść uprażonych płatków migdałowych
  • 100 g sera feta
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijońskiej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka maku
  • 2 łyżki startej czerwonej cebuli

PRZYGOTOWANIE:
Oliwę, ocet, musztardę, miód, startą cebulę, sól i mak dokładnie wymieszać. Sałatę i truskawki rozłożyć na talerze, polać dressingiem, a następnie pokruszyć fetę i posypać migdałami. Smacznego!

TARTA Z TRUSKAWKAMI

Ciasto:

  • 2 łyżki jogurtu greckiego albo gęstej śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła

Nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 1 1/2 szklanki (200 g), truskawki, w plasterkach
  • 1 1/2 szklanki (175 g), rabarbar, pokrojone w 1 cm kawałki

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Ciasto: Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, cukier, żółtko, jogurt grecki oraz zimne masło. Całość posiekaj nożem, następnie szybko zagnieć jednolite ciasto, którym wyłóż dno i boki blaszki do pieczenia tart. Foremkę z ciastem włóż do lodówki na około 30-40 minut.
Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Następnie ciasto przestudź.

Nadzienie: W rondelku rozpuść masło, dodaj owoce i resztę składników. Na koniec zagęść mąką.
Beza: Do schłodzonych białek dodaj szczyptę soli, następnie zmiksuj je na gęstą, puszystą pianę. Pod koniec miksowania dodawaj stopniowo po łyżce cukru. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczana i dokładnie wymieszaj. Bezę przełóż na krem owocowy, pamiętając o tym, aby piana stykała się z kremem.

Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, aż beza z wierzchu będzie chrupiąca i lekko zarumieniona.

[FM_form id="2"]
Doświadczam
Selfie ‒ czy wszyscy jesteśmy ekshibicjonistami?
Doświadczam
Najlepsze na świecie i w Polsce blogi kulinarne oraz vlogi. Inspiracje na każdą okazje
Doświadczam
Przy jedzeniu się nie gada?