Doświadczam

Kulinarni celebryci


Cały świat ogarnęło kulinarne szaleństwo. Oprócz serwisów i blogów powstają coraz to nowe programy telewizyjne dotyczące gotowania. Szefowie kuchni – kulinarni celebryci – pokazują nam swoje przepisy zdradzają sztuczki lub oceniają amatorów, którzy rywalizują o tytuł najlepszego kucharza. Pierwszą kulinarną gwiazdą była Julia Child popularyzatorka kuchni francuskiej w Stanach Zjednoczonych, autorka wielu książek kucharskich i wieloletnia gospodyni programów kucharskich. Współcześnie kulinarnych celebrytów jest coraz więcej, a jak minie pięć minut jednego, na jego miejsce czeka już kilku następców.

Rachel Khoo

[swf]http://youtu.be/Jt6Bx635PrM[/swf]

Angielka o austriacko-malajsko-chińskich korzeniach, której znakiem rozpoznawczym są czerwone usta i kolorowe sukienki w stylu lat 50. Zdetronizowała baronessę brytyjskich kulinariów Nigellę Lawson. Ukończyła kurs cukiernictwa w prestiżowej szkole Le Cordon Bleu w Paryżu. W swoim 21-metrowym mieszkaniu w modnej, paryskiej dzielnicy Belleville na dwupalnikowej kuchni przyrządzała po swojemu klasyczne francuskie dania. Dwa razy w tygodniu jej mieszkanie zmieniało się w restaurację dla dwojga gości. Pomysł tak się spodobał, że prestiżowe brytyjskie wydawnictwo Penguin Books wydało jej książkę pt. ”The Little Paris Kitchen” z przepisami i notatkami inspirowanymi jej życiem w Paryżu. Zdjęcia do tej publikacji wykonał naczelny fotograf Jamiego Oliviera, David Loftus. Książka zawiera proste przepisy, sporo klasyki i trochę anegdotek. Rachel przekonuje czytelników, że dania francuskie, chociaż wydają się skomplikowane, wcale takie nie muszą być. Książka zawiera 120 przepisów i podzielona jest na rozdziały takie jak np. „Fundamenty kuchni francuskiej”, „Codzienne gotowanie”, „Podwieczorek”, „Letni piknik”. Brytyjska telewizja wyprodukowała kulinarny show pod tym samym tytułem. Felietony Rachel zamieszcza angielskie ”Evening Standard”.

Jamie Oliver

Jamie Oliver to w tej chwili chyba najpopularniejszy szef kuchni na świecie. Studiował w Westminster Catering College, a później odbył praktyki we Francji. Prowadzi kilka restauracji w Londynie. Widzowie uwielbiają go za niespożyty entuzjazm i niebanalne pomysły. W swoich programach biega po zakupy, w poszukiwaniu najlepszych składników przemierza na skuterze londyńskie ulice, odkrywa tajemnice zapomnianych warzyw i owoców oraz zachęca do ich samodzielnej uprawy. Książki z jego przepisami są bestsellerami. Jamie Oliver jest doceniany nie tylko przez widzów, wielokrotnie za swoje programy otrzymywał nagrody. W 1999 roku został zaproszony na Downing Street, by ugotować obiad dla premiera Wielkiej Brytanii i dwudziestu ministrów. Jego felietony pojawiają się w wielu magazynach, m. in. w „Times Magazine”. Olivier preferuje świeżą i ekologiczną żywność, dlatego zaangażował się w propagowanie dobrych nawyków żywieniowych u dzieci i wypowiedział wojnę fast foodom. Jego społecznikowskie zacięcie przejawia się także w tym, że w swoich restauracjach zawodu kucharza uczy młodzież z poprawczaków.

Nigella Lawson

„Oglądanie, jak Nigella gotuje, to jak obserwowanie preludium orgii” – pisał „New York Times” o jej programach. Zanim zajęła się kucharzeniem, po studiach na Oksfordzie pracowała jako dziennikarka. Pisała o literaturze, później była krytykiem kulinarnym. W telewizyjnym show o gotowaniu zadebiutowała 1998 roku jako gość w autorskim programie Nigela Slatera. Jej kariera zaczęła się od spotkania Eda Victora, znanego agenta literackiego. Spodobało mu się jak Nigella opowiada o przyrządzanych przez siebie potrawach i zaproponował, aby napisała o tym książkę. Pierwsza zatytułowana „Jak jeść” odniosła sukces i na powstanie kolejnych nie trzeba było długo czekać. Po publikacjach przyszedł czas na stworzenie programu telewizyjnego. „Nigella gryzie” był absolutnym hitem. Piękna, inteligentna i uwodzicielska prowadząca podbiła serca widzów (choć złośliwi twierdzili, że jej fenomen opiera się tylko na zmysłowym image’u, a Nigella tak naprawdę nie potrafi gotować).Wszystkie zgromadzone przez nią przepisy są łatwe do wykonania nawet dla początkującego kucharza. Nigella Lawson wyznaje zasadę, że każdy podczas gotowania wkłada w tę czynność i w gotowe już danie część samego siebie. Nie wiadomo czy kierowała się tą maksymą, polecając widzom gęsi smalec przed Bożym Narodzeniem, ale wiadomo, że jego sprzedaż wzrosła w kraju o 65 %.

Magda Gessler

Polska restauratorka, właścicielka i współwłaścicielka kilkunastu restauracji. Jedna z najbardziej kontrowersyjnych postaci polskich kulinariów. Wiele ze swoich pomysłów zawdzięcza podróżom, które odbyła w dzieciństwie. Jej ojciec był dziennikarzem, a cała rodzina wraz z nim przemierzała świat, od Bułgarii po Kubę. Swoją karierę w gastronomii rozpoczęła w Madrycie. Organizowała tam kursy gotowania, zarządzała restauracjami i prowadziła firmę cateringową. Wróciła do Polski po upadku komunizmu. Wtedy też poznała swojego przyszłego męża Piotra Gesslera, który w Warszawie prowadził wraz z bratem Adamem jedną z najlepszych restauracji w Warszawie. Po rozwodzie to jej przypadła najbardziej renomowana restauracja Gesslerów, „U Fukiera”. Od kilku lat prowadzi program „Kuchenne rewolucje”, jest jurorką polskiej edycji MasterChef, prowadzi serwis SmakiZycia.pl. Oprócz tego pisywała felietony do tygodników „Wprost” i „Newsweek”. Ukazało się kilka książek kucharskich jej autorstwa, choćby „Kuchnia moja pasja” czy „Kocham gotować – Magdy Gessler przepis na życie”. Restauratorka ma duże zasługi w zmianie opinii o polskiej kuchni. Uczy rodzimych restauratorów jak dbać o jakość produktów i potraw, jak tworzyć przyjazną atmosferę oraz jak estetycznie urządzić lokal. Otrzymała dyplom ministra rolnictwa i rozwoju wsi za promocję polskich produktów. Mimo tych zasług ma tyle samo zwolenników co przeciwników, którzy niejednokrotnie zarzucali jej niegospodarność i brak kompetencji.

Karol Okrasa

W 2003 roku wygrał casting i poprowadził program kulinarny „Kuchnia z Okrasą”. Jest jedną z najbardziej lubianych osobowości telewizyjnych w Polsce. Ukończył Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie im. E. Pijanowskiego, a później Wydział Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Profesjonalną karierę rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski, później pracował w Hotelu Bristol, gdzie został najmłodszym szefem kuchni w historii tego miejsca. Kolejne odsłony telewizyjnych show z jego udziałem to: „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, w którym zapraszał znane osoby do odkrycia własnych kulinarnych wspomnień i fascynacji oraz „Okrasa łamie przepisy”. Jest jednym z założycieli Fundacji Klubu Szefów Kuchni, która propaguje kulturę stołu w Polsce oraz poza jej granicami. Prowadzi autorską kuchnię w restauracji Platter, która została wyróżniona w przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2011”. Przez lata kariery zdobył wiele nagród, między innymi dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni czy w kategorii osobowość kulinarna roku. Jego programy kulinarne mają być akademią sztuki kulinarnej, w której zdradza tajniki gotowania i wtajemnicza widzów w historię polskiej kuchni. Stara się przywrócić znaczenie kuchni polskiej, nadając jej lżejszy i nowocześniejszy smak.

Pascal Brodnicki

Jeden z pierwszych polskich kulinarnych celebrytów, który zdobył sympatię widzów specyficznym akcentem, urokiem osobistym i tym…, że zakupy robi pod Halą Mirowską. Jest synem Francuzki i Polaka. Gotować uczył się we francuskich szkołach gastronomicznych. Pracował w wielu restauracjach m. in. Chelsea Hotel w Nowym Jorku i Les Pyrénées we Francji. Mieszka w Polsce i od dziesięciu lat prowadzi w telewizji programy kulinarne. Jego kariera rozpoczęła się od „Pascal: Po prostu gotuj!”, a potem przyszły kolejne. O tym, że będzie kucharzem zdecydował w wieku dwunastu lat. Pierwszą pracę zdobył na Montmartre, później pracował w Anglii, a następnie w Polsce, w hotelu Bristolu. Wiele podróżował, pracując jako kucharz w rożnych regionach Europy. Sporo nauczył się od Azjatów Basków, Hiszpanów. Największą szkołą, jaką przeszedł, była wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelina restauracja Les Pyrénées. „Mierzenie linijką wysokości stożka z fasolki szparagowej, dania lądujące w koszu, kilkudniowe przygotowywanie sosów do dań. Dania opracowane do perfekcji pod każdym względem. To była prawdziwa szkoła przetrwania” – mówi. Jest autorem pięciu książek, w tym „Pascal Po Prostu Gotuj 1”, „Gotuj kolorowo z Pascalem”.

 

[FM_form id="2"]
Doświadczam
Bioenergoterapia – alternatywa czy głupota?
Doświadczam
Mama fajniejsza od żony. Dlaczego tylu 30-latków mieszka z rodzicami?
Doświadczam
Prawdziwa przyjaźń