Żyję

Spalanie na talerzu – 10 produktów na podkręcenie metabolizmu


Kiedy nasza tkanka tłuszczowa jest bardzo oporna i dieta w połączeniu z ćwiczeniami nie przynoszą spodziewanych efektów, zwykle sięgamy po zaawansowane sposoby walki ze zbędnymi kilogramami. Faszerujemy się termogenikami w tabletkach, które kosztują nie mało, a ich skuteczność często mocno odbiega od zapewnień producenta. Jednak nie jesteśmy na straconej pozycji w walce o wymarzoną sylwetkę. Wystarczy, że zaprzyjaźnimy się z dziesięcioma poniższymi produktami, a nasz metabolizm wskoczy na właściwe tory.

Termogeniki zwane spalaczami tłuszczu pełnią kilka zadań. Przede wszystkim powodują uwalnianie ciepła, czyli termogenezę. Na ich strawienie organizm potrzebuje więcej energii niż wynosi ich faktyczna wartość energetyczna (to tzw. ujemne kalorie). To z kolei pozwala przyspieszyć przemianę materii i lepiej spalać tkankę tłuszczową, a więc chudnąć. Jeśli nasuwa się Wam pytanie: Dlaczego zatem nie można jeść produktów dostarczających wyłącznie ujemne kalorie i ważyć coraz mniej? Wynika to z tego, że na tej liście figurują głównie warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witamin i minerałów, ale nie dostarczają białek, tłuszczu i węglowodanów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stąd naturalne termogeniki należy uwzględnić w codziennym jadłospisie, aby podkręcić metabolizm i pozbyć się niechcianych fałdek, ale nie można ich traktować jako bazy naszej diety. Oto naturalne spalacze tłuszczu, dzięki którym przyspieszymy procesy metaboliczne i zrzucimy wagę w naturalny, zdrowy sposób.

fruit-15408_960_720

Cytrusy

W cytrynie, grejpfrucie, limonce, pomarańczach oraz mandarynkach znajdziemy witaminę C, która jest prawdziwym pogromcą tłuszczu, gdyż uderza w tłuszcz zapasowy zgromadzony w kluczowych partiach – na brzuchu oraz wokół pośladków i ud. Jedzenie połówki grejpfruta lub wypijanie świeżego soku z tego owocu przed posiłkami gwarantuje dwukrotnie szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Z kolei rano na czczo warto wypijać szklankę wody z sokiem z połówki cytryny. Mikstura nie tylko przyspieszy przemianę materii, ale również pomoże pozbyć się toksyn, obniży poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. „Efektem ubocznym” wprowadzenia cytrusów do codziennej diety jest  wzrost odporności organizmu.

Zielone warzywa

Szparagi, seler naciowy, brokuły, ogórek, zielona fasolka, szpinak, cukinia, kabaczek, karczochy czy sałata to kolejne grono sprzymierzeńców szczupłej sylwetki i dobrego zdrowia. Są niskokaloryczne, bo ich głównym składnikiem jest woda, a do tego zawierają dużo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, pozostawia uczucie sytości na dłużej.

Kawa

Kawoszy zapewne ucieszy fakt, że kawa znalazła się na liście naturalnych spalaczy tłuszczu. Wszystko za sprawą kofeiny, która nie tylko pobudza układ nerwowy, ale również  metabolizm. Zawiera ją również kakao, herbata czy guarana. Warto podkreślić, że szybszemu metabolizmowi pomaga wyłącznie czysta mała czarna, czyli bez dodatku mleka, śmietanki czy cukru. Kolejny warunek – pijemy jedynie kawę mieloną. Warto spróbować zielonej kawy, która zawiera kwas chlorogenowy sprzyjający obniżaniu masy ciała.

spalanie

Ostre przyprawy

Papryczka chili, pieprz, imbir, curry, cynamon i kurkuma to przyprawy, które nie tylko nadają potrawom ostry i wyrazisty smak, ale przede wszystkim pobudzają krążenie krwi, podnoszą ciepłotę ciała, zmniejszają łaknienie, nasilają lipolizę oraz przyspieszają metabolizm na kilka godzin. Dzieje się tak za sprawą m.in. kapsaicynoidów i piperyny.

Kapusta kiszona

Gdy jemy niedużo, a mimo tego tyjemy, oznacza to, że mamy spowolniony metabolizm. Niekorzystne zmiany może pomóc odwrócić właśnie kiszona kapusta, będąca bogatym źródłem bakterii kwasu mlekowego odpowiedzialnych za lepsze trawienie i pracę jelit. Dodatkowo kapusta kiszona dostarcza witaminę C i błonnik, które są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki.

Jogurt naturalny

Obecność żywych kultur bakterii czyni z jogurtu naturalnego dobrego regulatora trawienia. Dodatkowo usprawnia on perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom. Z kolei zawartość wapnia sprzyja rozpadowi tkanki tłuszczowej.

watermelon-theme-layers-large

Arbuz

Arbuz zawiera w sobie aż 92 proc. wody, więc świetnie sprawdzi się w uzupełnianiu jej dziennej dawki, zwłaszcza gdy nie lubimy niegazowanej wody. Jak wiadomo, jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym procesów metabolicznych. Ponadto arbuz zawiera witaminę B, która nie tylko odpowiada za przemianę materii, ale również dodaje energii.

Ryby

Ich właściwości odchudzające kryją się w nienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Co ważne, najlepiej sięgać po tłuste ryby morskie, czyli np. łososia lub halibuta, które zawierają najwięcej leptyny – hormonu pobudzającego ośrodek sytości w mózgu. Ryby najlepiej przygotowywać na grillu lub na parze.

F7TE35CV6D

Płatki owsiane

Jeśli narzekamy na powolny metabolizm, to zjadanie miseczki owsianki na chudym mleku lub wodzie na śniadanie zaradzi temu problemowi. Warto dorzucić kilka rodzynek czy ulubione świeże owoce oraz rozgrzewające przyprawy (np. cynamon czy imbir). Płatki owsiane działają jak miotełka. Pomagają pozbyć się toksyn, a dzięki dużej zawartości błonnika – pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na kilka godzin.

Zielona herbata

Naukowo udowodniono, że wypijając do 5 filiżanek zielonej herbaty każdego dnia spalimy dodatkowo nawet 100 kalorii. Skuteczność tego napoju w pobudzaniu przemiany materii oraz utracie zbędnych kilogramów wynika m.in. z obecności polifenoli EGCG, które zapobiegają wchłanianiu tłuszczów z pożywienia, poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego i regulują procesy trawienia, a także obniżają poziom cholesterolu.

spalanie

Które naturalne produkty podkręcające przemianę materii wybieracie?

[FM_form id="2"]
Żyję
Wiosenny detoks
Żyję
Modern Talking i inni – fenomen italo i euro disco
Żyję
Jak zapobiec operacji w obrębie układu ruchu?