Korzystam

Malinowy sezon w pełni


W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.

Erotyk Leśmiana zawsze przychodzi do mnie w lecie wraz z przecudnej urody aromatem malin… Gdybym mogła być owocem, chciałabym być maliną… nawet z tymi niewielkimi pesteczkami, które dla wielu mogą być udręką… Ponoć cierpienie uszlachetnia, malina uszlachetnia na pewno smak i zapach potraw…

Tętniąca życiem w  kolorze czerwonym, wykwintna  i delikatna malina jest motorem napędowym niezliczonych korzyści dla zdrowia.Owoc, który jest bogatym źródłem składników odżywczych, minerałów i witamin, które zawarte w codziennej diecie mogą pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, podjąć skuteczną walkę z otyłością, chorobami układu krążenia, czy nawet zwiększyć płodność.

Na początku była podróż.

Te intensywnie czerwone owoce pochodzą prawdopodobnie z Azji Mniejszej. Romańskie zapiski wspominają o tych owocach już w IV w. n. e. Suszone maliny znane były m.in. jako sprawdzony prowiant podczas podróży. I też niemałą rolę w umasowieniu się malin odegrały starożytne wojska rzymskie. To właśnie Rzymianie przywieźli do Brytanii nasiona malin, a mieszkańcy wysp kilkaset lat później zapisali się złotymi literami w historii popularyzacji malin w Europie. Obecnie, wśród największych producentów tych owoców wymienia się Polskę, Serbię, Chile oraz Stany Zjednoczone.

Zalety

Odchudzają. Maliny mają niską zawartość tłuszczu i kalorii i wysoką  zawartość błonnika, co czyni je doskonałym owocem, który należy uwzględnić w dietetycznym menu. Po spożyciu malin ma się bowiem uczucie sytości na długo

Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka: Maliny zawierają 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż pomidory. Wysoki poziom przeciwutleniaczy w malinach sprawia, że owoce te są wielkim sprzymierzeńcem w walce z rakiem,  pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem spowodowanym przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Maliny zawierają również kwas elagowy, który  unieczynnia związki rakotwórcze.

Utrzymuje w ryzach układ krążenia: Zawartość potasu w owocach pomaga utrzymać prawidłowy rytm serca i ciśnienie krwi.Maliny zawierają również sporą ilość innych składników mineralnych, takich jak mangan, miedź i żelazo.Miedź jest niezbędna do produkcji erytrocytów, żelaza i kwasu foliowego pozwala zmniejszyć ryzyko anemii.

Poprawia płodność: Maliny, mogą w naturalny sposób pomóc zwiększyć płodność zarówno u mężczyzn jak i kobiet.Wysoki poziom witaminy C i magnezu są bardzo istotne dla płodności kobiet i mężczyzn.Przeciwutleniacze chronią plemniki oraz zmniejszają ryzyko poronienia.

Spowalnia proces starzenia się: Przeciwutleniacze w malinach spowolniają proces starzenia się poprzez neutralizację wolnych rodników w organizmie.Antocyjany, flawonoidy, które dają czerwonym malinom ich kolor, mogą również pomóc przywrócić drogie panie, blask skóry.Pobudzają również produkcję kolagenu dając państwu piękną cerę.Antocyjany pomagają także zwalczać grzyby i bakterie.

Pomaga walczyć depresji i innych nastroju: owoce są bogatym źródłem witaminy B i kwasu foliowego.Garść malin może natychmiast podnieść nastrój i przywrócić lepsze samopoczucie..

Składników odżywczych malina ma bez liku. Do tego, co wymieniłam powyżej, dodam, że owoce te  łagodzą stany zapalne żołądka oraz mają pozytywny wpływ na nasz wzrok.

Człowiek by łyżkami jadł, zatem przejdźmy z koszykiem malin do kuchni.

Choć maliny większości z nas kojarzą się z intensywną barwą czerwoną, to jednak trzeba wiedzieć, że odmian malin jest więcej i proszę się nie zdziwić, kiedy ujrzycie malinę czarną, pomarańczową, żółtą czy białą. Malinowa różnorodność przejawia się również w rozmiarach – znajdziemy owoce i wielkości porzeczki i wielkości śliwki.

Wspomniałam na początku, że malina wabi nie tylko wyglądem i smakiem, ale przede wszystkim cudnym zapachem. Choć słodycz tych owoców w naturalny sposób skłania do wykorzystania ich w najróżniejszych deserach – lodach czy ciastach, ,  to jednak zastosowanie malin jest dużo większe w kuchni. Oprócz dżemów, konfitur, syropów, musów i  sosów , maliny doskonale sprawdzą się we wszelkiego rodzaju nalewkach, likierach i winach. Można ich także używać jako dodatek do sałatek. Malinowy smak fantastycznie uzupełnia również dania z wątróbek i tłustej wieprzowiny. Ostatnio modne stają się octy macerowane z malinami (przepis poniżej).

Ale najpopularniejsze są  jednak po prostu świeże maliny.  I ze świeżymi malinami sałatkę polecam poniżej.

SKŁADNIKI DLA 3-4 OSÓB:

  • opakowanie szpinaku baby
  • szklanka malin
  • szklanka borówek
  • garść pokruszonych migdałów
  • 150 g sera feta albo twarogu

DRESSING MALINOWY:

  • szklanka świeżych lub mrożonych malin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Przygotuj dressing malinowy… wystarczy, że pierwsze pięć składników zmiksujesz ze sobą, a następnie powoli wlejesz oliwę. Wymieszaj składniki sałatki i rozłóż na talerze, polej sosem malinowym.

OCET MALINOWY:

Potrzebujesz słoika, malin, octu winnego… i dużej dozy cierpliwości, bo im dłużej stoi, tym lepszy… Wystarczy, że napełnisz słój owocami, zalejesz go octem winnym i odstawisz… Ile powinien stać? N niektórzy są przekonani, że po trzech dniach jest już dobry… Fakt malina jest na tyle aromatyczna, że pewnie szybko nada charakter cieczy, ale ja tam wolę, żeby sobie taki słoik słuszną chwilę w piwnicy postał:)

[FM_form id="2"]
Korzystam
Torba, plecak czy pokrowiec – w czym nosić laptopa?
Korzystam
Tor, czyli prawdziwa anonimowość w sieci
Korzystam
Fenomen street photo