Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /SERWISY/figeneration/index.php:3) in /SERWISY/figeneration/wp-content/plugins/freshmail_for_wordpress/src/Plugin/Newsletter/Freshmail.php on line 15

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /SERWISY/figeneration/index.php:3) in /SERWISY/figeneration/wp-content/plugins/freshmail_for_wordpress/src/Plugin/Newsletter/Freshmail.php on line 15
Julia Child – gotowanie nie musi być nudne – FiGeneration
Żyję

Julia Child – gotowanie nie musi być nudne


Fot. Flickr/<a href="https://www.flickr.com/photos/81594342@N00/6297898421/">Enric Martinez</a>/Lic. <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC</a> BY-SA

Fot. Flickr/Enric Martinez/Lic. CC BY-SA

„Tu Julia Child. Bon appetit!” – tak kończyła każdy swój program.  Julia zawsze podkreślała: „Najważniejsze to dobrze się bawić”. Była autentyczna, naturalna i miała ogromny dystans do siebie.

Ikona programów kulinarnych

Bardzo wysoka (188 cm wzrostu), niezgrabna, o wysokim, skrzeczącym głosie, daleka od ideałów piękna królujących w telewizji. A jednak zdobyła serca widzów i stała się ikoną programów kulinarnych. Na czym polegał jej fenomen? Nie była perfekcyjna. Pokazywała na własnym ciele, co to jest szynka, a co łopatka. Ciągle jej coś upadało, wylewało się, a przy tym popijała wino podczas programu. Julia Child urodziła się w 1912 roku w Pasadenie jako najstarsze z trojga dzieci Julii Carolyn i Johna McWilliamsów. Ukończyła anglistykę w Smith College w Massachusetts, po studiach wyjechała do Nowego Jorku, gdzie pracowała w dziale reklamy firmy meblarskiej. Po krótkim czasie wróciła jednak do rodzinnej Kalifornii. Podczas II wojny światowej chciała wstąpić do marynarki wojennej, w końcu jednak rozpoczęła pracę dla rządu Stanów Zjednoczonych w Biurze Służb Strategicznych. Była asystentką w oddziale służb wywiadowczych w Waszyngtonie, a także pracownikiem sekcji służb ratowniczych.

Pierwszy posiłek

W celach wywiadowczych została wysłana na Sri Lankę, a później do Chin, gdzie była łącznikiem między tajnymi agentami a rządem amerykańskim. Wtedy poznała Paula Childa, którego poślubiła w 1946 roku. Po wojnie dostał on propozycję pracy w Agencji Informacyjnej przy Ambasadzie Amerykańskiej w Paryżu, państwo Child przeprowadzili się więc do Francji.

Fot. Flickr/<a href="https://www.flickr.com/photos/44124362019@N01/2148803401/">yoppy</a>/Lic. <a href="https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC</a> BY-SA

Fot. Flickr/yoppy/Lic. CC BY-SA

Pierwszy posiłek, jaki zjedli w Paryżu, w słynnej restauracji La Cauronne, składał się z ostryg, soli meunière i dobrego wina. Julia mówiła, że było to dla niej wręcz duchowe przeżycie i to wtedy postanowiła poznać tajniki sztuki kulinarnej. Była pierwszą kobietą, która ukończyła prestiżową szkołę kucharską Le Cordon Bleu. Swoim żywiołowym temperamentem i ogromnym poczuciem humoru budziła w tej szkole nie lada poruszenie. Naukę kontynuowała prywatnie u Maksa Burngarda i innych mistrzów. Przełomowe okazało się dla niej spotkanie z Simone Beck i Louisette Bertholle, które pisały książkę kucharską z francuskimi przepisami dla Amerykanów.

Lekcje gotowania

Wspólnie z nimi zaczęła prowadzić lekcje gotowania dla Amerykanek. Początkowo Julia była tłumaczką oraz udostępniała swoją kuchnię na zajęcia, z czasem również zaczęła je prowadzić. Kobiety wspólnie kontynuowały pracę nad książką. „Mastering the Art of French Cooking” powstawała 8 lat. W tym czasie autorki podróżowały i zbierały przepisy, a także wymieniały się uwagami. Wreszcie w 1958 roku książka została ukończona, jej objętość była imponująca – 743 strony! Pozycja została wydana w Stanach Zjednoczonych w 1961 roku, odnosząc wielki sukces.

W tym samym czasie państwo Child wrócili do Stanów Zjednoczonych i osiedlili się w Cambridge, w stanie Massachusetts. Najważniejszym punktem nowego domu była kuchnia, którą specjalnie dla Julii zaprojektował jej mąż. Obecnie pomieszczenie jest wystawiane w National Museum of American History. Promocja „Mastering the Art of French Cooking” wiązała się z licznymi zaproszeniami do programów w telewizji publicznej w Bostonie, podczas których Julia często przedstawiała niektóre ze swoich przepisów. Kucharka cieszyła się coraz większą popularnością. Nigdy jednak nie straciła dystansu do siebie, we wstępie do książki „Francuski szef kuchni” napisała, że do telewizji trafiła przypadkiem.

W 1963 roku podpisała kontrakt z bostońską telewizją WGBH na prowadzenie programu kulinarnego „The French Chef”. Julia od razu podbiła serca widzów. Dlaczego? Bo traktowała ich z należytą uwagą. „Gdybyśmy pokazali potrawy zbyt skomplikowane, wystraszylibyśmy wszystkich widzów. Nie mogliśmy jednak pozostać w kucharskim przedszkolu, bo umarliby z nudów” – mówiła o przygotowaniach do programu.

Gotowanie przyjemnością

„The French Chef” został sprzedany do 96 stacji w USA, a w 1966 roku zdobył nagrodę Emmy. Julia mówiła: „Nie potrzebujecie przepisów, gdy znacie podstawy gotowania.” Uczyła Amerykanów, że kuchnia francuska nie musi być trudna. Pokazała, że gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem, ale może być przyjemnością. Właściwie do końca swojego życia prowadziła programy kulinarne i wydawała kolejne książki kucharskie.

Julia Child zmarła w 2004 roku. Zostawiła po sobie szereg programów telewizyjnych, takich jak: „Julia Child & company”, „Dinner at Julia”, była także gospodynią „In Julia’s Kitchen with Master Chefs” oraz „Baking with Julia”. Serię „Julia i Jacques gotują w domu” z jej udziałem oraz cenionego mistrza kuchni Jacques’a Pepina można było oglądać także na dostępnym w Polsce kanale kulinarnym.

W 2002 roku pisarka Julie Powell rozpoczęła projekt, który polegał na zrealizowaniu przez nią w ciągu jednego roku wszystkich przepisów z książki „Mastering the Art of French Cooking”. Swoje doświadczenia na bieżąco opisywała na blogu, później zostały one wydane także w formie książki. Na jej podstawie w 2009 roku został nakręcony film „Julie i Julia” w reżyserii Nory Ephron. Rolę Julii Child fenomenalnie zagrała Meryl Streep.

Related Post

Podobał Ci się artykuł?

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać co jakiś czas informacje o nowych artykułach.

email marketing powered by FreshMail
Żyję
Raz, dwa, trzy – grasz i ty, czyli czym są coraz popularniejsze gry miejskie
Żyję
Bajki dla dzieci
Żyję
Dieta sirtfood – sposób na długowieczność czy kolejna dieta-kit?