Warning: session_start(): Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /SERWISY/figeneration/index.php:3) in /SERWISY/figeneration/wp-content/plugins/freshmail_for_wordpress/src/Plugin/Newsletter/Freshmail.php on line 15

Warning: session_start(): Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /SERWISY/figeneration/index.php:3) in /SERWISY/figeneration/wp-content/plugins/freshmail_for_wordpress/src/Plugin/Newsletter/Freshmail.php on line 15
Raw food, czyli surowa dieta – FiGeneration
Żyję

Raw food, czyli surowa dieta


Gotowanie, smażenie, duszenie i pieczenie to procesy, które nieodmiennie kojarzą nam się z przygotowywaniem smakowitych potraw. Czy codzienna kuchnia może obyć się bez nich? Raw food udowadnia nam, że tak!

Świadome żywienie

Coraz większa część społeczeństwa uświadamia sobie, że właściwe nawyki żywieniowe to nie tylko klucz do osiągnięcia szczupłej sylwetki, ale przede wszystkim do zachowania pełnego zdrowia i dobrej kondycji fizycznej. Z tego powodu coraz częściej całkowicie zmieniamy styl swojego żywienia i wprowadzamy do kuchni zbilansowaną dietę. Zdrowe odżywianie nie zawsze wymaga wielkich kuchennych rewolucji, zazwyczaj jednak ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Surowa dieta

Raw food, czyli tzw. witarianizm, coraz częściej staje się sposobem na życie dla tysięcy ludzi z całego świata. Ta dieta zmusza swoich wyznawców do przewartościowania całego jadłospisu, w zamian jednak obiecując zmniejszenie ryzyka zachorowania na rozmaite schorzenia cywilizacyjne, m.in. cukrzycę, nadciśnienie tętnicze czy chorobę wieńcową.

fruit-419623_960_720

Witarianizm to dieta, która opiera się przede wszystkim na produktach roślinnych. Podstawą tego sposobu żywienia jest ograniczenie do minimum obróbki termicznej pokarmów, tzn. rezygnacja z gotowania, pieczenia, smażenia czy duszenia potraw. Całość spożywanego jedzenia przynajmniej w 70 proc. musi być surowa i nieprzetworzona. Oznacza to również, że produkty spożywane nie mogą być wcześniej zamrożone czy zmiksowane. Jedyna dopuszczalna obróbka termiczna żywności nie może przekroczyć 40-45 stopni Celsjusza, ponieważ wyższe temperatury zabijają naturalne enzymy, bezcenne witaminy i mikroelementy.

Podstawą raw food jest żywienie wyłącznie produktami pochodzenia roślinnego, przede wszystkim świeżymi owocami oraz warzywami, a także kiełkami, orzechami, nasionami i ziarnami. W skład diety mogą wejść także nieprzetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, np. owoce morza, jajka, mleko. Wszystkie te towary powinny jednak w miarę możliwości pochodzić z upraw i hodowli ekologicznych.

Zalety raw food

Entuzjaści raw food polecają ten sposób żywienia głównie dlatego, że spożywanie surowych produktów jest naturalną dietą dla ludzkiego gatunku. W czasie obróbki termicznej pokarmów tracą one wartościowe witaminy, destrukcji ulegają również niezbędne enzymy, a białka stają się trudniej przyswajalne. Spożywanie surowych pokarmów poprawia procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych, podnosi poziom energii, działa odmładzająco oraz odchudzająco, ponieważ surowe jedzenie jest dużo mniej kaloryczne. Zwolennicy raw food wskazują, że dieta ta ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie poprzez zapobieganie zachorowaniom na nowotwory. Do ich rozwoju często przyczynia się akrylamid, czyli rakogenny, toksyczny związek, który powstaje w trakcie smażenia, pieczenia lub gotowania. Jedzenie surowych potraw pozwala nam uniknąć spożywania go i tym samym ograniczyć ryzyko zachorowania na raka.

avocado-829092_960_720

Kontrowersje i zagrożenia

Niestety każda dieta posiada zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ci drudzy zarzucają surowej diecie przede wszystkim pozbawienie naszego organizmu pełnowartościowego białka, witaminy B12 oraz żelaza, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. To właśnie białko jest podstawowym składnikiem budulcowym naszego organizmu, a jego niedobór jest szkodliwy głównie w młodym wieku. Witarianizm wydaje się być więc doskonałym rozwiązaniem na dietę odchudzającą dla dorosłych, jednak jej dłuższe stosowanie wymaga konsultacji z dietetykiem.

blueberries-691988_960_720

Raw food może prowadzić do wielu niedoborów, głównie do braku odpowiednich składników odżywczych w naszej diecie oraz do niedoboru kalorycznego. Spożywanie wyłącznie surowych pokarmów może odbić się na zdrowiu poprzez zaburzenia wzrostu i rozwoju, a także obniżenie odporności. To właśnie gotowanie pasteryzuje żywność, przedłużając jej termin przydatności oraz zabijając pasożyty i bakterie – brak obróbki termicznej naraża nas na ryzyko częstszych zachorowań.

A czy Wy bylibyście w stanie zrezygnować z gotowania, smażenia i pieczenia potraw? Co myślicie o diecie, która zakłada spożywanie przede wszystkim surowych posiłków?

 

Related Post

Podobał Ci się artykuł?

Zapisz się do naszego newslettera, aby otrzymywać co jakiś czas informacje o nowych artykułach.

email marketing powered by FreshMail
Żyję
Slow life – czy wolniej znaczy lepiej i jak żyć powoli
Żyję
Jest karnawał, jest zabawa
Żyję
Trening w domu – jak się zmobilizować, gdy wokół tyle rzeczy do zrobienia?